Close

Johan Oljeqvist: ”Vi skapar positiva sammanhang”

  • almedalen

Att förlåta anses vara det mest storsinta man kan göra i det här landet. Man fördömer, och sen förlåter man. Vi träffar unga som tigger om att bli förlåtna. Men det gör inte vi. 

Fryshuset bedriver över 50 verksamheter för unga. Allt från Fryshuset Basket – Sveriges näst största idrottsförening med 4 000 medlemmar – till Lugna gatan, till Exit, som hjälper ungdomar att lämna högerextrema miljöer. Johan Oljeqvist är VD sedan 2010.

När du förlåter har du skapat en ojämlik maktrelation, och det tar evigheter att återskapa en positiv, jämlik gemenskap. Utan vi säger att vi skiter i vad du har gjort. Vi tror inte ens att du är den du säger att du är, om du beskriver dig själv som dålig. Vi tror att du är en ung person med en drivkraft. Att du bara inte har hittat den än.

Myndigheterna kan inte jobba så. En socialsekreterare kan inte gå fram och snacka med de där tjejerna som står och röker på. De säger: släck cigaretten, sen kan vi prata. Oftast blir det inget samtal då. Eller den där 17-åringen som varit kriminell i fem år – det är inte ovanligt idag – han har pengar och status, han sätter sig kanske inte med en terapeut. Men han kommer till våra rappkonserter.

Och du har det här problemet i stora delar av föreningslivet också, fast på ett annat sätt. Man vill inte ha att göra med killen som går omkring och hailar och förnekar förintelsen. Men hos oss är även de välkomna, precis som islamisterna och vänsterextremisterna och de som missbrukar och smågangstrarna. Och som alla andra – för de allra flesta som kommer till oss är ungdomar utan sådana utmaningar.

Hela idén är att inkludera.

Vi problematiserar inte människor, vi skapar positiva sammanhang. Men just därför är vi så framgångsrika. För när en ungdom som tappat tron på samhället blir kompis med en jämnårig entreprenör, då händer något. Eller när den där nynazisten kommer till oss… Han vet förmodligen knappt vad nationalsocialism är för något, utan han söker ett sammanhang. Och vi ger honom det.

Men vi förlåter inte. Att förlåta är en jätteomväg. Det är bättre att inte döma över huvud taget.

Fryshuset är värd för Primes mingel på torsdagen.